Scheikundejongens.nl

De Scheikundejongens is een Nederlandstalige blog over scheikunde op een populair-wetenschappelijk niveau. Het blijkt dat scheikunde een lastig onderwerp is, terwijl het de natuur om ons heen goed kan beschrijven. De chemie beantwoort vragen zoals:

  • Welke materialen moeten we gebruiken om goedkope en efficiënte zonnecellen te maken?
  • Welke stoffen waren er nodig op aarde, om het leven te creëren?
  • Welk eigenschappen moet een molecuul bezitten om een goed medicijn te zijn?
  • Hoe kunnen we met weinig energie, grote hoeveelheden water geschikt maken tot drinkwater?

Stuk voor stuk grote en relevante vragen. Toch interesseren maar weinig mensen zich in scheikunde doordat het moeilijk en onberijkbaar wordt gevonden. Met onze blog willen we scheikunde toegankelijk maken, vooral voor middelbare scholieren. Dat doen we niet door te schrijven over proefjes — er zijn veel andere websites die dat veel beter kunnen dan wij — maar door te schrijven over dingen die wij zelf tegenkomen: grappige comics of filmpjes op het Internet; nieuwsbronnen die domme dingen schrijven; festivals en feestjes waar de wetenschapper-in-de-dop heen wil; een beetje theorie waardoor je de wereld om je heen kan begrijpen.

In navolging van de onvolprezen Wiskundemeisjes willen de Scheikundejongens méér vertellen. Nerds zijn hip en de vraag naar de waarheid is groter dan ooit. Het Internet is een podium voor iedereen en curatie is schaars. Hoe bepaal je wat juist is, en wat niet? De Scheikundejongens geven een tegengeluid aan alle onzin. Wij vertellen over wat je niet op school te horen krijgt. Voor mensen, door de Scheikundejongens. Natuurlijk ook voor meisjes.

Social media